Zubni kamenac

Kako nastaje zubni kamenac i zašto ga je potrebno redovno uklanjati?

U našim ustima se nalaze bakterije, koje su deo fiziološke flore, one postoje u ustima čak i kada je oralna higijena besprekorna. Ove bakterije sa šećerima i proteinima iz hrane koju jedemo formiraju na zubima jedan tanak sloj – film, koji se zove zubni plak. On se najviše zadržava na onim mestima koja su najteže dostupna za čišćenje. Bakterije iz zubnog plaka su glavni krivci za pojavu karijesa ali i upalu i oštećenje desni.

Kada dentalni plak duže stoji, zbog neadekvatne oralne higijene ili na mestima odakle ga je teško ukloniti, dolazi do taloženja minerala iz pljuvačke i on očvrsne. Tako je formiran zubni kamenac.

oralna-higijenaKada je već nastao na vašim zubima, stvari se komplikuju, jer ga je nemoguće očistiti metodama pravilne oralne higijene, a bakterije koje se nalaze u njemu nastavljaju da proizvode kiseline koje oštećuju gleđ i dovode do nastanka karijesa. Kamenac koji se formira ispod nivoa desni može biti naročito opasan, jer  bakterije koje se u njemu nalaze iritiraju i oštećuju desni i dovode do formiranja paradontalnog džepa. Ako se u ovoj fazi ne javimo stomatologu, bakterije nastavljaju da se u plaku razmnožavaju dovodeći do oštećenja kosti oko zuba, koji počinje da se klati i na kraju spontano ispada.

Istraživanja su pokazala da bakterije koje su prisutne u dentalnom plaku mogu biti i izuzetno opasne i za ostale delove našeg tela, naročito za srce i pluća.

Najbolji način da sačuvate zube je da sprečite da se kamenac formira, pravilnom oralnom higijenom, a ako je već došlo do njegovog nastanka neophodno da se što pre javite vašem stomatologu.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply