Da li pravilno održavate četkicu za zube?

Kako svakodnevno koristite četkicu za zube, možda ne shvatate šta se sve skuplja na njoj. Četkica za zube može postati kontaminirana oralnim mikrobima kad god je stavite u usta. Virusi i bakterije iz usta zaražene osobe mogu da žive nedeljama na površini četkice za zube, izazivajući i dalje bolest. Čak i normalni, zdravi mikroorganizmi mogu izazvati infekcije, ako uđu u tkivo povređenih desni.

Kako je odžavati čistom?

cetkica-za-zubeVerovatno ne razmišljate puno o čišćenju same četkice jer je svakodnevno koristite perući zube. Međutim vrlo je važno i jednostavno to uraditi. Prosto je operite posle svake upotrebe. Pružite vašoj četkici detaljno pranje vodom kako biste uklonili ostatke paste za zube ili hrane. Povremeno bi je trebalo oprati antibakterijskim sredstvima za dezinfekciju koji su dostupni na tržištu.

Pravilno je čuvajte

Ne odlažite je nazad u ormarić nego je ostavite na mesto gde će se prvo dobro osušiti. Koristite poklopac koji obezbeđuje cirkulaciju jer nedostatak vazduha podstiče pojavu bakterija.

Koliko često menjati četkicu za zube?

Potrebno je menjati je na svaka 3 do 4 meseca ili kada se primete znaci habanja. Obavezno baciti četkicu za zube koju ste koristili u toku bolesti.

Nikada ne delite četkicu za zube

Četkicu ne smete pozajmljivati nikada. Čak ni osobama sa kojima ste veoma bliski, članovima porodice, partneru ili prijatelju. Deljenjem četkice prenosi se pljuvačka i bakterije koje u nekim slučajevima mogu izazvati i pojavu karijesa. Kvarenje zuba se smatra prenosivom bolešću, što je još jedan razlog da ne pozajmljujete svoju četkicu.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply