Prva poseta stomatologu

Plač, vriska, jurnjava, ujedanje stomatologa za ruku, griženje instrumenata – neprijatna situacija u kojoj se svaki roditelj našao bar jednom u životu. Noćna mora dece, roditelja ali i samih stomatologa. Ne mora da bude tako, postoje brojni trikovi i saveti kako prevenirati navednu sitaciju, kako pobediti ili još bolje sprečiti  razvijanje dečijeg straha od posete stomatologu.

Ono sto je važno, edukovati roditelje da bi prva poste stomatologu trebo da bude najkasnije sa navrženih 12 meseci života, najkasnije 6 meseci nakon nicanja prvog mlečnog zuba njihovih mališana.  U ovom ranom periodu deca imaju zdrave mlečne zube, te je poseta stomatologu isključivo radi edukovanja roditelja o adekvatnom održavanju oralne  higijene  dece, ali isto tako i stvaranje navike za posete stomatologu i opuštanje dece u stomatološkoj ordinaciji.  Nekoliko prvih poseta stomatologu trebalo bi da budu u formi  igre, čime se sprečava formiranje straha. Naša stomatološka ordinacija poseduje tim vrhunskih stručnjaka koji će brzo i lako rešiti sve probleme sa zubićima vaših mališana.

Kada početi sa pranjem zuba kod dece?

pranje zuba kod bebeVeć u prvim mesecima, iako beba nema ni jedan zubic  neophodno je započeti sa oralnom higijenom, gazom natopljenom čistom vodom  obrisati  bebine desni i unutrašnju stranu obraza.  Sa nicanjem prvog mlečnog zubića započinje se pranje zuba malom i mekanom četkicom, u početku bez paste. Deci bi trebalo prati zube posle svakog obroka, a OBAVEZNO uveče pred spavanje.

Slatkiši – važno je da ih deci dajete u sklopu obroka, tj. neposredno nakon glavnog obroka, izbegavajte da dajete  izolovano same slatkiše u toku dana.

Zabluda koja postoji u našem narodu je da mlečni zubi nisu važni te da ih nije potrebno čuvati  ni popravljati. NAPROTIV, higijena i održavanje mlečnih zuba , spečavanje nastanka karijesa i popravljanje istog je od velikog značaja. Mlečni zubići su takozvani čuvari prostora za stalne zube, te svako prevremeno propadanje i gubitak mlečnih zuba dovodi do deformiteta stalnih zuba i vilice. Zapušteni karijes na mlečnim zubima može uzrokovati zapaljenje pulpe te jak otok i bol kod deteta, u određenom uzrastu i prenošenje infekcije na zametak stalnog zuba i njegovo potpuno ili delimično propadanje.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply