Borovnica u borbi protiv upale desni

Mnogi ljudi imaju neki stepen upale desni ili gingivitis, kao rezultat nagomilavanja zubnog kamenca koji sadrži bakterije, što na kraju dovodi do parodontopatije.

Ako se bakterijski plak ne uklanja redovnim pranjem zuba i brigom za desni, to dovodi do pojave kamenca u toj meri da samo profesionalac može da ga ukloni i zaustavi proces nastanka bolesti.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), gotovo polovina odraslih Amerikanaca starosti 30 i više godina ima neki oblik parodontopatije. U teškim slučajevima upale desni, stomatolog može prepisati antibiotike u borbi protiv infekcije.

Ekstrakt borovnice ima antibakterijsko i anti-inflamatorno dejstvo i može imati ključnu ulogu u borbi protiv Fusobacterium nucleatum, bakterije koja igra ključnu ulogu u razvoju bolesti desni.

Laboratorisjki testovi su pokazali da ekstrakt borovnice uspešno zaustavlja rast bakterija koje izazivaju zapaljenja.
Stručnjaci koji su sproveli istraživanje zaključuju da se borovnica može uspešno koristiti kod terapije lečenja upalnih procesa desni. Očuvanje zdravlja desni u velikoj meri može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, a takođe loša oralna higijena i bolesti desni povezani su sa većim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply