Od sada ćete zube popravljati bez bušilice

Od same pomisli na odlazak kod stomatologa, bolna bušenja, kao i miris ordinacije i neprijatne zvuke stomatoloških aparata osećate strah. Samim tim dolazi do sve češćeg odlaganja neminovonog odlaska kod zubara. Ovaj začarani krug izbegavanja nečega što se (očigledno) ne može izbeći se može jednom, za sva vremena rešiti.

Lepa vest je da ćemo uskoro odlaziti kod stomatologa bez onog svima nama poznatog straha od bola, piše The Guardian. Radi se o neinvanzivnom tretmanu koji ne uključuje bušilice, a takođe je i bezbolan.

Istraživači iz Londona su razvili određenu tečnost pomoću koje stomatolog može popraviti zub, a da ne koristi bušilice. Naravno, ovako nešto je moguće u najranijoj fazi oštećenja, što će podstaknuti većinu da redovno odlaze na preventivne stomatološke preglede.

Ova revolucionarna tehnika popravke zuba je razvijena na King’s koledžu u Londonu. Novi tretman koji se zove Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), ubrzava prirodno pokretanje minerala kalcijuma i fosfata unutar oštećenog zuba što dovodi do njegove regeneracije.

Proces tretiranja zuba novom tehnikom teče u dva koraka, prvo je potrebno uraditi određene pripreme oštećene gleđi, zatim se koristi mala električna sprava koja gura minerale u oštećeni deo zuba. Ovaj način popravke zuba biće dostupan u roku od godinu, dve.

Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali nama ostaje da sačekamo još neko vreme kako bi ova tehnika došla i kod nas. U međuvremenu, ostaje nam da kao i do sada vodimo računa o našem oralnom zdravlju i posećujemo stomatologa. U našoj ordinaciji možete obaviti sve potrebne preventivne preglede, a nudimo i širok asortiman stomatoloških usluga koje možete pogedati ovde.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply